بیرون زدگی دیسک کمر یکی از شایع ترین مشکلات ستون فقرات است که می تواند با کمردرد شدید ، محدودیت حرکتی و حتی خانه نشینی فرد مبتلا همراه باشد.
پارگی و فتق دیسک کمر اغلب به علت آسیب ناگهانی مانند حرکت ناگهانی یا برداشتن اجسام سنگین و یا تدریجی و بصورت فرسایش رباط ها و بافت های حمایتی اطراف دیسک رخ می دهد.
همچنین با افزایش سن بتدریج آب دیسک ها کاهش یافته که این امر می تواند منجر به ضعف دیسک و افزایش احتمال بروز مشکلاتی همچون فتق دیسک شود.
بیرون زدگی دیسک بین مهره چهارم و پنجم کمری در پایین کمر که شایع ترین محل بروز این مشکل است موجب بروز درد شدید و سوزشی در باسن، پشت ران و ساق پا می شود.
علائم بیرون زدگی دیسک کمر
- کمردرد مزمن و گاهی شدید که سبب بروز مشکلات زیادی برای فرد مبتلا می شود.
- گزگز و مورمور، بی حسی و سرد و گرم شدن پاها
- انتشار درد به پاها
- ضعف و بی حسی پاها
- اختلال در عملکرد پاها
- اختلالات حرکتی
- تشدید درد با نشست و برخاست و حتی عطسه و سرفه
دلایل و عوامل خطر
- کاهش میزان آب موجود در دیسک و کاهش انعطاف پذیری آن به دلیل افزایش سن
- وارد آمدن فشار بیش از حد به ستون فقرات به دلایلی مانند بلند کردن اجسام سنگین
- ورزش سنگین و بدون آمادگی قبلی
- آسیب دیدگی دیسک ها در اثر وارد شدن ضربه شدید به ستون فقرات در اثر حوادث ناگهانی
روش های درمان
استراحت دادن به ستون فقرات و اجتناب از انجام فعالیت های سنگین و فعالیت هایی که با وارد شدن فشار به دیسک ها و تشدید درد همراهند تا زمان بهبودی کامل ضروری است.
در موارد شدید که بیرون زدگی دیسک بزرگ است و موجب فلج اندام های تحتانی و یا بی اختیاری در دفع ادرار یا مدفوع می گردد، جراحی در کمترین زمان ممکن باید انجام گیرد.
در مواردی نیز که مشکلات ذکر شده بطور خفیف ایجاد شده اغلب عمل جراحی دیسک کمر ضروری است.
در سایر موارد که بیماری شدید نیست می توان از روش های غیر جراحی درمان دیسک کمر همچون فیزیوتراپی دیسک کمر بهره برد.
فیزیوتراپی همچنین در موارد شدیدی که جراحی انجام می گیرد برای کمک به تسریع بهبودی ، کاهش عوارض جراحی و بازگشت هرچه سریع تر فرد به سطح آمادگی مطلوب ضروری است.
فیزیوتراپیست از مدالیته های درمانی مانند لیزر پرتوان، منوال تراپی، شاک ویو و اولتراسوند برای بهبود وضعیت بیماران مبتلا کمک می گیرد.
فشار دیسک به اعصاب موجب تورم و التهاب ایجاد میکند که با تمرینات کششی فیزیوتراپی می توان این مشکل را تا حد زیادی کنترل کرد.
تمرینات کششی و تقویتی که توسط فیزیوتراپیست تنظیم می شوند با تقویت عضلات ضعیف شده و کاهش فشار بر ستون مهره ها به کاهش و تسکین درد و سایر علائم بیماری کمک میکنند.
آب درمانی و انجام تمرینات فیزیوتراپی در آب نیز بسیار مفید است.
انجام تمرین در آب فشار بر دیسک ها را کاهش داده و از این طریق به تسکین درد کمک می کند.
استراحت و اجتناب از نشستن و خم و راست شدن و برداشتن اشیای سنگین یا رانندگی از توصیه های عمومی هستند که به تمام افرادی که دچار بیرون زدگی دیسک کمر شده اند توصیه می شوند.
استفاده از کمپرس گرم ، استفاده از کمربندهای طبی مخصوص و همچنین استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن در تسکین درد و التهاب ناشی از دیسک بیرون زده موثر است.
کلمات مرتبط :
2 دیدگاه. همین الان خارج شوید
[…] میکنند. این مشکل میتواند به دلایل مختلفی از جمله بیرون زدگی دیسک کمر ، ناهنجاریهای عضلانی، مشکلات استخوانی یا حتی مشکلات […]
[…] نوع فیزیوتراپی معمولا برای درمان بیماری هایی مانند بیرون زدگی دیسک کمر و گردن، سیاتیک، تنگی کانال نخاعی و بیماری دژنراتیو […]