درمان آرتروز مچ دست
آرتروز مچ دست به دلیل فرسایش و تخریب تدریجی غضروف مفصل مچ دست رخ داده و منجر به ایجاد درد و التهاب در مچ دست و اختلال در عملکرد مچ دست می شود.
غضروف بافتی با خاصیت ارتجاعی است که به تسهیل حرکات استخوان ها در محل مفصل کمک کرده و از مفصل در برابر فشار های وارده محافظت می کند ، در نبود غضروف استخوان بجای لغزیدن بر روی هم ساییده می شوند که این وضعیت منجر به بروز درد و التهاب و همچنین کاهش دامنه حرکتی مچ دست می شود.
وارد شدن فشار بیش از حد به غضروف مفصل مچ دست در اثر فعالیت های تکراری و مکرر مچ دست مهم ترین عامل در بروز این بیماری مفصلی است که شیوع آن در بین خانم های میانسال بیش از سایر افراد است.
احساس درد در مچ دست که سبب محدود شدن دامنه حرکات مچ دست می شود و خشکی مچ دست که منجر به کاهش انعطاف پذیری مچ دست می شود از مهم ترین علائم و عوارض آرتروز مچ دست هستند.
علت بروز آرتروز مچ دست
مفصلهاي بدن ما در حالت طبيعي به وسيله آستري از جنس غضروف پوشانده شدهاند و با مقدار کمي از يک مايع مفصلي که به طور مداوم در حال بازسازي و نو شدن است، روغنکاري و لغزنده ميشوند. اما اين لايه غضروفي محافظ مفصل ممکن است به خاطر عوامل مختلفي از جمله فرسودگي و کار زياد، استعداد ارثي و يا بروز ناهنجاريهاي ساختاري در مفصل مانند شکستگي استخوان آن در گذشته و يا انجام عمل جراحي بر روي مفصل، به تدريج نازکتر شود و از بين برود. وقتي که غضروف هاي مفصلي از بين ميروند، استخوانهاي واقع در آن مفصل در تماس مستقيم با يکديگر قرار ميگيرند و شروع به ساييده شدن ميکنند. اين حالت الزاماً باعث دردناک شدن مفصل نمیشود، اما ممکن است با درد و ناراحتی هم همراه باشد. مفصل آسیبدیده سعی میکند که با تشکیل مقدار بیشتری از استخوان جدید در لبههای استخوانها و تولید مایع مفصلی بیشتر، از خود در برابر این عوارض محافظت نماید. در نتیجه، مفصل سخت و متورم میشود.
علائم آرتروز مچ دست
- احساس درد در مچ دست که با حکت دادن مچ دست افزایش می یابد.
- تشدید درد با حرکت دادن مچ دست و انگشتان
- ناتوانی در انجام کارهای ظریف با دست
- انتشار درد به بازو و شانه
- کاهش دامنه حرکتی مچ دست
- اختلال در عملکرد مچ دست
- التهاب و تورم مفصل
- ضعف و لاغری عضلات دست
- کاهش قدرت مچ دست برای گرفتن اجسام و حتی مشت کردن
- صدا دادن مفصل هنگام حرکت دادن آن
دلایل و عوامل خطر
- حرکات تکراری مچ دست مهم ترین عامل افزایش دهنده ریسک بروز آرتروز مچ دست است.
- عوامل ژنتیکی و سابقه خانوادگی ابتلا به آرتروز در سایر افراد خانواده
- آسیب دیدگی مچ دست در گذشته
- بدجوش خوردن شکستگی در مچ دست
درمان آرتروز مچ دست
اگرچه آرتروز هیچ درمان قطعی ندارد اما راهکارهایی برای کمک به تسکین علائم در بیماران وجود دارند که به آن اشاره خواهیم کرد.
کاهش سطح فعالیت ها بخصوص فعالیت هایی که سبب وارد شدن فشار بیش از حد بر مچ دست و تشدید علائم می شوند ضروری است.
استفاده از گرما و سرما می تواند درد و التهاب در مفصل مبتلا به آرتروز را کاهش دهد.
برای تسکین درد و التهاب استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبو پروفن و ناپروکسن توصیه می شود.
فیزیوتراپی برای آرتروز مچ دست
این روش درمانی میتواند شامل مراحل زیر باشد:
- یک برنامه ورزشی شامل حرکات اختصاصی برای مچ دست
- توصیه روشهای کلی برای افزایش قابلیت عملکرد مچ دست و پیشگیری از آسیبهای ناشی از حرکات ورزشی
- استفاده از درمانهای فیزیکی از قبیل گرما، بستههای یخ، دستگاه تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (TENS)، ماساژ، درمانهای دستی، طب سوزنی و تپینگ برای تسکین درد
کلمات مرتبط :
درمان آرتروز مچ دست – فیزیوتراپی دست – فیزیوتراپی مچ دست – فیزیوتراپی در شهران – فیزیوتراپی در پونک – فیزیوتراپی در باغ فیض – فیزیوتراپی در آیت الله کاشانی